BODYART, GENDER, QUEER & FEMINISME

BODYART, GENDER, QUEER & FEMINISME

BODYART, GENDER, QUEER & FEMINISME

V/MIKAEL BRKIC & VILDE VON KROGH Fredag avsluttet vi 3 intense uker i kurset Bodyart, Gender, Queer og Feminisme med en 8 timers lærerik gjennomgang av studentenes arbeider vedrørende denne komplekse tematikken. Underveis i kurset var diskusjonene mange og engasjerte, med temaer som Hersketeknikkene ( Berit Aas ), eiendomsrett, stemmerett, utdannelse og rett til arbeid, den industrielle revolusjon, de to verdenskrigene, pornografi, rasisme, seksualitet, skjev kjønnsfordeling etc, og selvfølgelig den pågående #Metoo kampanjen som et uunngåelig og engasjerende tema.

Kurset begynte med ”first wave” feminisme, representert ved Suffragettene på tidlig 1900-tallet, der bevegelsen – foruten hovedformål å kjempe for kvinners stemmerett – også bidro til realisering av de første trykkerier, atelierer, kunstkurs og opplæring i bl.a. plakattrykk, foto og fremkalling for og med kvinner. I kunstøyemed er det verdt å bite seg merke i at Suffragettene brukte farger som markering; trikoloren hvitt, grønt og lilla. Vi trakk også paralleller til samtidige kunstner-retninger, som Futuristene, Dadaistene og Surrealistene, som til en viss grad innlemmet kvinner i sin krets.

BODYART, GENDER, QUEER & FEMINISME

Videre viet vi en hel dag til Homofiliens historie, fra Antikken og opp til frigjøringskampen på 60 & 70 tallet, med et dystert bakteppe av undertrykkelse og forfølgelse med særlig vekt på de rosa trekantene og utryddelsestaktikken overfor homofile under andre verdenskrig. Vi fikk også et innblikk i Hermafrodittenes historie. Vi avrundet med filmen ”Paris is burning”.
BODYART, GENDER, QUEER & FEMINISME

Under innføringen av ”Second wave” feminisme som gikk parallelt med homofrigjøringen tok vi også for oss den samtidige Borgerettighetskampen i USA, der rasetematikken og likestilling i så henseende også kom på dagsordenen.
Bevegelser og hendelser som studentopprøret i Paris og Hippiebevegelsen var vi og innom for å gripe datidens samfunnsmessige og politiske koloritt.

På dette bakgrunnsteppet hadde vi innføring i Bodyart som en samtidig ( vestlig ) kunstnerisk retning der kvinner og mennesker av divergerende ”raser” for første gang i historien – med visse sporadiske unntak – fikk en viss form for representasjon. Vi viste bl.a. kunstnere som Carole Schneemann, Valie Export, Judy Chicago, Marina Abramowic, Cosey Fanni Tutti, Hannah Wilke, Veruschka, Mona Hatoum, Carrie Mae Weem, Adrian Piper og Annie Sprinkle for å nevne noen.

Utover dette hadde vi omvisning med Marte Eknæs i utstillingen med Bea Feitler på UKS, med etterfølgende foredrag om 70-tallets feministmagasin Ms.
I tillegg fikk vi et forrykende foredrag om Drag-queenens historikk, med påfølgende / løpende Dragshow ved X-Dolls bestående av Bleach Boo Boo, Fishy Prize og Gloria Mundi (foto under).

Foto fra noen av arbeidene som ble presentert under gjennomgangen: